Less is more

Alles over het E-peil van je woning

Ga je bouwen of wil je de verwarmingsinstallatie van je woning vervangen? Dan heb je vast al kennisgemaakt met het zogenaamde E-peil. Sinds 2006 moet elke nieuwbouwwoning en ingrijpende energetische renovatie immers aan bepaalde energieprestaties voldoen, en dat wordt gemeten in de vorm van het E-peil. Maar wat betekent dat concreet voor jouw (ver)bouwproject?

WAT IS HET E-PEIL?

Het E-peil is een maat voor de globale energieprestaties van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger je woning. En dat hangt van heel wat zaken af. Is je woning goed geïsoleerd? Vang je binnen veel zon? Hoe zit het met het rendement van je verwarmingsinstallatie? Je kan het E-peil dan ook op veel manieren zelf beïnvloeden.

HOE HOOG MAG JE E-PEIL ZIJN?

Hoe hoog het E-peil van je woning mag zijn, wordt bepaald door de datum waarop je je bouwaanvraag indient. Zo mag je E-peil in Vlaanderen in 2019 maximaal E40 bedragen bij nieuwbouw en E90 bij een ingrijpende energetische renovatie. Ligt je E-peil toch hoger? Dan krijg je een boete. Om onnodige kosten te vermijden, hou je je dus best aan de regels.

Tip
Denk na over de plaatsing van je ramen om warmteverliezen te beperken: de oriëntatie, het type glas en de grootte kunnen een groot verschil maken.

ZO HOU JE JE E-PEIL LAAG

Isoleer goed! Zo hou je je E-peil onder controle en kan je maar liefst de helft op je verwarmingskosten besparen.

Sta stil bij de ventilatie in je woning: het is niet enkel belangrijk voor je gezondheid, maar helpt ook om de werking van verbrandingstoestellen te verbeteren. Kies voor een systeem met warmterecuperatie.

DENK AAN JE VERWARMING

Hoe je warmte opwekt en afgeeft, is cruciaal voor je E-peil. Hou dus ook zeker rekening met deze tips:

  • Een goed geïsoleerde woning laat toe om warmte op te wekken via zuinige, hernieuwbare energiebronnen. Een warmtepomp kan je E-peil al snel met 20 tot 30 punten verlagen.
  • Hoe lager het verschil tussen de opgewekte en afgegeven temperatuur, hoe kleiner het benodigde vermogen. Door een warmtepomp aan te sluiten op vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren combineer je een groot comfort met een laag verbruik én een gunstig E-peil.
  • Door middel van zoneregeling, waarbij je verschillende thermostaten in verschillende ruimtes plaatst, kan je elke kamer apart en dus extra zuinig verwarmen.
  • Plaats een buitenvoeler, zodat je keteltemperatuur zich automatisch aanpast aan de weersomstandigheden.
  • Isoleer verwarmingsleidingen in ruimtes die je niet of zelden verwarmt (zoals een kruipruimte of zolder).

Inspiratie

Droomfabriek
7 tips om beter te slapen
1 februari 2019
Slaapkamer
Interview
met een interieurarchitecte
30 januari 2019
Interview
Interview
met een tevreden Radson klant
5 februari 2019
Interview
Tijd voor nieuwe radiatoren?
5 goede redenen om je radiatoren te vervangen
3 september 2019
Radiatoren
Plan planeet
5 tips om ├ęcht duurzaam te wonen
30 januari 2019
Duurzaam wonen
De waarheid over warme voetjes
De pro's en contra's van vloerverwarming
1 februari 2019
Vloerverwarming